Zihin Engeline Bağlı Konuşma Bozuklukları

İletişim, yaşam kalitesinin önemli bir yönüdür ve konuşma, insan iletişiminin birincil aracıdır. Zihinsel engelli kişilerde, konuşma genellikle düzensiz ses üretimi, işitme kaybı veya nörolojik bir nedenden dolayı sıkıntılıdır. Zihin engeli, zihinsel işleyişte önemli sınırlamalar olmasıdır. Kavramsal bilgi ve beceriler sınırlıdır. 18 yaşından önce başlangıç gösterir. Genel olarak, bireyin genel gelişim düzeyinde gerilikler mevcuttur.

Zihin Engelinin Sebepleri

  • Genetik ve kromozol anaormallikler
  • Hamilelik sırasında annenin geçirdiği enfeksiyonlar
  • Toksinler ve kimyasal ajanlar
  • Beslenme ve metabolik nedenler
  • Fetüsün gelişimini etkileyen gebelik bozuklukları
  • Hamilelikten kaynaklanan komplikasyonlar
  • Doğumdan kaynaklanan komplikasyonlar
  • Beyin hastalıkları

Zihin engeli olan çocuğun dil ve konuşma gelişimi normal zeka düzeyine sahip çocuklara göre geriden gelmektedir. Zeka engeli olan çocuklar akranlarına göre daha geç konuşurlar ve zeka engelin seviyesine göre konuşma gelişimi seyri gerçekleşmektedir. Zeka engelli çocukların dil ve konuşma gelişimi için egzersiz, uygulama ve çalışmaların çok defa tekrar edilmesi önemlidir. Çocuğun ilgi ve dikkatini çekme amacıyla materyallerin düzenlenmesi önemlidir.

Konuşma Terapisinin Önemi

Konuşma terapisi, zihinsel engelli çocuğun konuşma gelişiminde oldukça etkilidir. Konuşma terapisi alan zihin engelli çocuk, terapi almayan çocuğa göre konuşma becerisi daha gelişmiştir.

Terapist, çocuğa komutları nasıl takip edeceği konusunda yardımcı olur ve eğitir. Zihin engelli çocuğun konuşma terapisinde kanıta dayalı terapi teknikleri uygulanmaktadır. Terapist, kelimenin nasıl telaffuz edileceğini, net bir tonla konuşmayı, duygularını kelimelerle ifade etmeyi, başkalarının ne söylediğini anlamayı ve ona göre uygun tepki vermeyi, komutlarını işlemeyi, uygun cevap vermeyi ve yeni kelimeler öğrenmeyi öğretir.

Konuşma terapisi, çocuğunuzun zihinsel engelliliği yenmesi ve yaşam kalitesinin yükselmesi için en iyi seçimdir. Konuşma terapisi süresince sabırlı olmak, terapi sonunda konuşacağından emin olmak ve bu uzun soluklu terapiyi kararlılıkla sürdürmek önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

afazi
Afazi

Afazi, beynin konuşmayı ve anlamayı kontrol eden belirli bir bölgesindeki hasarın ned…

Devamını Oku
alzheimer-a-bagli-konusma-bozukluklari
Alzheimer'a Bağlı Konuşma Bozuklukları

Alzheimer hastalığı (AH), özellikle ileri yaş gruplarında, dünyadaki en yıkıcı beyin …

Devamını Oku
demans-a-bagli-konusma-bozuklugu
Demans’a Bağlı Konuşma Bozukluğu

Halk arasına bunama olarak bilinen demans hastalığı hafıza ve düşünme becerilerini ci…

Devamını Oku