Vertigo Nedir?
Halk arasında genellikle baş dönmesi olarak ifade edilen vertigo, sersemlik hissi, denge kaybı ve çevre ve/veya kişinin kendisini dönüyor gibi hissetmesi olarak tarif edilmektedir. Vertigo, kişinin hiçbir hareketi olmadan meydana gelebileceği gibi, özellikle hareket ederken, eğilip kalkarken, uzun süre hızlı nefes alıp verirken, stres ve anksiyete durumlarından dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Vertigo sırasında denge siteminde değişimler meydana geldiğinden düşme riski artmaktadır.
İçindekiler
Vertigo bir hastalık değil herhangi bir hastalığın olduğu konusunda bilgi veren bir semptomdur (belirtidir). Bir hastalığa bağlı olmadan da görülebilmektedir.
Vertigo Neden Ortaya Çıkmaktadır?
İç kulak veya ortak kulak ve elemanlarının etkilenmesi sonucu oluşan baş dönmeleri genellikle periferal kaynaklı olarak düşünülmektedir. İç kulak, yarım daire kanalları ve denge siniri gibi yapıların etkilenmesiyle, bazen şiddetli bazen hafif baş dönmeleri ile karşılaşılabilmektedir. Denge kaybı bu tiplerde kulak kristallerinden dolayı meydana gelirken, bazı durumlarda da işitme kaybı ile birlikte iç kulak yapısal etkileşimlerinden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.
Denge sisteminin merkezi sinir sistemi yapısı içerisindeki elamanlardan olan beyin sapı, temporal ve kortikal bölgelerde meydana gelen baş dönmesi tipleri genellikle santral kaynaklı olarak düşünülmektedir. Merkezi sinir sistem yapılarında meydana gelen kanama, yapısal bozulmalar, inme ve baş ağrısının eşlik ettiği migren gibi durumlarda şiddetleri değişkenlik gösteren kalıcı baş dönmeleri görülebilmektedir.
Vertigo İle Birlikte Görülebilen Belirtiler Nelerdir?
- Bulantı
- Kusma
- Dengesizlik
- Sersemlik hissi
- Düşme Atakları
- Göz kararması
- Bulanık Görme
- Tansiyon ve şeker gibi sistemik hastalıklar
- Kulak çınlaması (Tinnitus)
- Kulakta basınç hissi
- Yüksek sesten rahatsız olma
- İşitme kaybı
Vertigo Değerlendirme Yöntemleri
Denge sisteminin yatak başında, elektrofizyolofik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesi ile hastada olan problemin periferal mi, santral mi olduğu konusundan bilgi sahibi olmak mümkün olmaktadır. Bu değerlendirme yöntemlerinin detaylı analizleri ve sorunun kökeni anlaşılması ile hasta ilgili bölümlere yönlendirilmesi sağlanmaktadır.
Vertigoda Tedavi Ve Rehabilitasyon
Değerlendirme yöntemleri ile denge sisteminin birçok bölümü incelenmiş olup, sorunun kaynağı anlaşılması ile tedavisine yönelik ilgili hekimlere (Otolog, Nörolog gibi) yönlendirilmektedir. Buna ek olarak hastanın baş dönmesi ve/veya denge bozukluğunun tedavisinin başlamasını takiben veya tedavi sonrasında rehabilitasyon egzersizleri planlanmaktadır.
Vertigonun nedenine bağlı olarak tedavisi, ilaç ve cerrahi yöntemler ile olmaktadır ve alanında Uzman hekimler tarafından uygulanmaktadır.
Denge Rehabitasyonu Uzman Odyolog tarafından yapılmaktadır. Baş dönmesi atakları sonrası dengesizlik şikeyeti devam eden bireylerde tedavi uygulanmaktadır. Hastanın dengesinin etkilenme derecesine, yaşına, yaşam tarzına vb gibi özellikler dikkate alınarak kişiye özel denge rehabilitasyon egzersizleri planlanmaktadır.