Serebral Palsi Hastalığında Dil Ve Konuşma Bozuklukları

Serebral Palsi Nedir?

Serebral Palsi (SP), doğum öncesi bir aşamada, doğum sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra, bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde ortaya çıkan, beyindeki hasardan kaynaklanan bir hareket ve duruş bozukluğudur. Nörolojik bir hastalıktır. Hem beyni, hem de sinir sistemini etkiler. Beyindeki hasar kalıcıdır ve tedavi edilemez, ancak müdahaleye ne kadar erken başlarsak o kadar fazla iyileşme sağlanabilir. İlerleyici değildir.

Serebral Palsi Neden Olur?

Serebral palsinin birçok farklı nedeni vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Beyin hasarı.
  • Beyinde oksijen azalması.
  • Prematüre doğum.
  • Serebral kanama.
  • Menenjit gibi beyin enfeksiyonu.

serebral-palsi-hastaliginda-dil-ve-konusma-bozukluklari

serebral-palsi-hastaligi

Serebral Palsi’de Konuşma Bozukluğu Nasıldır?

Serebral palsili birçok çocukta, ağız kaslarının etkilendiği ve konuşmayı zorlaştıran bir motor konuşma bozukluğu vardır. Konuşma için kullanılan kasları kontrol etmekte zorlanırlar. Örneğin:

  • Dudak
  • Dil
  • Vokal Kıvrımları
  • Diyafram

Konuşmanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için iyi bir postür, solunum, fonasyon ve sesletim süreçlerinin uygun şekilde gerçekleşmesi gerekir. Ancak SP’li çocuklarda solunum ve konuşma organlarında kas işlev yetersizliği problemleri görülebilir. Bundan dolayı SP’li çocukların konuşma gelişimi normal çocuklara göre geriden gelmektedir.

Serebral Palsi Hastalarında Dil ve Konuşma Terapisinde Ne Yapılır?

Dil ve konuşma terapisi serebral palsili kişilerin konuşma gelişimine destek olmaktadır. Temek amaç kişinin yaşam kalitesini yükseltmektir. Serebral palsili kişiler için dil ve konuşma terapisinin faydaları; konuşmayı geliştirmek, iletişim kurmayı sağlamak, iletişimle ilgili başa çıkma statejilerini geliştirmektir. Konuşma terapisinin etkisiyle sosyal çevre ile iletişimde gelişme olur ve bu iyileşmeler zamanla kişinin özgüveni ve benlik saygısını gelişmesine yardımcı olur.

Dil ve konuşma terapisti tarafından yapılan değerlendirme sonucunda tedavi programlanır. Tedavi, bireyin ihtiyaçlarına özgü gerçekleşir. Tedavide öncelikle konuşma öncesi becerilen gelişitirilmesi hedeflenir. Oral- motor becerilerin geliştirilmesi amaçlanır. Dil ve konuşma terapisti tarafından özel uygulanan terapi teknikleri konuşma organlarının gelişmesine destek olur. Ayrıca alıcı ve ifade edici dil becerilenin geliştirilmesine yönelik terapi programları uygulanır. Kouşmanın anlaşılırlığını arttırmak amacıyla artikü lasyon terapisi uygulanır. Yapılandırılan terapiler ve uygulanan teknikler; bireyin özelliklerine, yaşına ve performansına göre düzenlenmektedir. SP’li kişiler için tedavi kişiye özgüdür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

alzheimer-a-bagli-konusma-bozukluklari
Alzheimer'a Bağlı Konuşma Bozuklukları

Alzheimer hastalığı (AH), özellikle ileri yaş gruplarında, dünyadaki en yıkıcı beyin …

Devamını Oku
konusma-gecikmesi
Konuşma Gecikmesi

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku