Hastanın sorunlarını anlamak için harcanan sakin bir saat, endişelerin ortadan kalkmasında ve ses fonksiyonlarının iyileştirilmesinde son derece yararlı olacaktır.
-Brodnitz, 1924
İnsanlar sorunlarını çözmek için çoğunlukla ellerinden geleni denerler, ancak mevcut yöntemler başarısızlık gösterebilir. Bu durum genellikle hayal kırıklığı, umutsuzluk hissi, depresyon, kaygı bozukluğu, duygusal, davranışsal ve fiziksel sorunlara yol açar. Bu zamanlarda ilişkileriniz, günlük yaşamınız ve iş hayatınız olumsuz etkilendiğinde kendinize ve hastanızın kendini daha iyi hissedebilmesi için psikolojik destek mümkündür.
Konuşma, ses, yutma ve denge bozukluğu yaşayan hastalar ve aileleri çeşitli alanlarda zorluklarla karşılaşmaktadır. Öncelikle iletişim sorunları ile karşı karşıya kalırlar. Hasta yakınları hasta ile zorlu bir sürece girmekte ve hastanın yardımlarına bağımlı olduğu gerçeğiyle uğraşmak zorundadır. Hastaların ve yakınlarının günlük yaşamlarının çok sayıda zorlukla boğuştuğu tespit edilmiştir. Hastalar iletişim sorunlarından aileden çok daha fazla sıkıntı çekmektedir. İkincisi, hastalığa eşlik eden problemlerle ilgili sorunlardır.
Konuşma, ses, yutma ve denge bozukluğu hastalar ve yakınlarının yaşamında en sık görülen iletişim ve duygusal problemlerdir. Hasta ve yakınlarının beklentileri belirlenir. Terapiler bireysel ve grup terapileri olarak ihtiyaca göre belirlenir. Psikolojik terapiler, hasta için kaybedilen konuşmanın geri kazanılacağı üzerine odaklanır.
Bu süreç içinde konuşma kapasitesinin kaybedilmesinden kaynaklanan olumsuz duygu yaşantısı olumluya dönüştürülür. Hasta yakınları için, sürecin daha kolay atlatılması, kendilerini daha iyi hissedebilmeleri ve problemler ile başetme mekanizmasının geliştirilmesi amacıyla psikolojik destek sağlanır. ‘Mutlu birey, mutlu aile, mutlu toplum’ düşüncesiyle bilimsel ilkeler çerçevesinde psikoloji biliminin bilgi birikimine, kuram ve yöntemlerine dayanarak hizmet verilmektedir.
Uygulanan teknikler şunlardır: