Parkinson Nedir?

Parkinson hastalığı, sinir sistemindeki nöronların yavaş yavaş ölmesi nedeniyle hareketlerin yavaşlaması, titreme ve kas sertliği gibi semptomlar oluşturan bir nörolojik bozukluktur. Hastalık genç yaşlarda az görülür, 60 yaş üzerinde daha yaygındır. Nedeni tam olaran bilinmeyen parkinson hastalığı, genetik ve çevresel nedenlerden kaynaklanabilir. Fizik tedavi, ilaç gibi tedavilerle semptomlarının görülmesi azaltılabilir. Hastadan hastaya belirtileri değişir.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı beyindeki sinir hücrelerinin yavaşça ölmesi veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dopamin adı verilen kimyasal bir maddeyi üreten hücrelerde hasar meydana gelir. Bu madde hareket kontrolü, duygusal tepki verme, zevk alma ile ilgilidir. Parkinson hastalığı tedavisi, dopamin ve diğer kimyasalların dengesini düzenlemeye ve beyindeki hasarı azaltmaya yönelik yapılır.

Parkinson Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Parkinson hastalığının nedenleri tam olarak bilinememektedir. Genetik faktörler, yaşlanma gibi etkiler parkinson hastalığı riskini artırır. Özellikle genetik faktörler ailede görüldüğü zaman kişide de parkinson hastalığı ortaya çıkması muhtemeldir. En çok yaş ilerlemesine bağlı olarak parkinson hastalığı görülür ve 60 yaş üzeri insanlarda risk çok fazlalaşır.

parkinson-hastaligi-nedir

parkinson-hastaliginin-nedenleri

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Hastalığın zamanla ilerlemesiyle belirtiler de artabilir. 

  • Genelde parkinson hastalığı ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede titreme oluşmasıyla belirti gösterir. Dinlenme halinde bu belirtiler başlar, hareket etme durumunda azalır.
  • Parkinson hastaları yavaş hareket ederler. Yürüme sırasında yavaşlama ve küçük adımlar atma görülür. 
  • Parkinson belirtileri arasında kaslarda sertleşme de görülür. Bu durum vücut ağrılarına neden olur.
  • Konuşmanın hızında değişim görülmesi, konuşurken mimiklerin azalması ve monoton bir konuşma tarzı parkinson belirtileri arasındadır.

Parkinson Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Parkinson hastalığı yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkar. Parkinson yaşı 60 olarak söylenebilir. Daha erken görüldüğü durumlar da mevcuttur. Dünya üzerinde birçok insanı etkileyen parkinson, aşamaları olan bir hastalıktır. Semptomları genellikle hafif olarak başlar ve zamanla artarak kötüleşir. Parkinson hastalığı ilk zamanlarda hafif belirtiler gösterdiği için tamamen anlaşılmayabilir. Ancak ilerleyen zamanda hastanın günlük aktivitelerini etkileyecek hale gelir. Erken tanı konulması semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Parkinson Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Parkinson hastalığı tanısı semptomların değerlendirilmesi ile konulabilir. Hastalığın kesin tanısını koymak için, doktorlar genellikle görüntüleme testleri veya laboratuvar testleri gibi diğer testleri de kullanırlar. Parkinson hastalığı tanısı koymak zor olabilir çünkü hastalığın semptomları diğer nörolojik bozukluklarla da benzer olabilir. Bu nedenle, Parkinson hastalığı tanısı koymak için genellikle birden fazla test yapılması gereklidir. 

parkinson-hastaligi-nasil-tedavi-edilir

parkinson-hastaligi-tanisi-nasil-konur

Parkinson Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Parkinson hastalığı tedavisi semptomları azaltmak için uygulanır. Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak, günlük yaşam aktivitelerini en iyi şekilde sürdürmek için tedavi yöntemleri geliştirilir. Belirtileri azaltmak için en sık olarak ilaç tedavisi kullanılır. 

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun da parkinson hastalığının tedavisinde önemli bir yeri vardır. Kas gücünü artırmak, dengeyi geliştirmek ve hareket aralığını korumak için egzersizler içerir. Konuşma terapisi, parkinson hastalığı belirtilerini hafifletmek için uygun bir tedavi türüdür. Cerrahi tedavi de parkinson hastalığında kullanılabilir. Derin beyin stimülasyonu ile beyindeki belirli bölgelere elektrik akımı vererek hareketleri kontrol eden sinirleri etkiler. 

Parkinson Hastalığının Ameliyat ile Tedavisi Var mıdır?

Parkinson hastalığı ameliyat ile tedavisi bulunur. Derin beyin simülasyonu adı verilen bir cerrahi yöntem ile hastalığın bazı semptomları kontrol altına alınabilir. Bu tedavide beyindeki belirli bölgelere ince elektrotlar yerleştirilir, beyindeki hareketleri kontrol eden sinirleri yöneterek titreme ve hareket bozukluğu semptomlarını hafifletir. Derin beyin simülasyonu, beyin pili olarak da bilinir. Bu tedavi yöntemi ile kişilerde görülen yavaş hareketleri önlenir.  

Parkinson Hastaları Hangi Egzersizleri Yapmalı?

Parkinson hastaları için egzersiz yapmak kas ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Her hastanın egzersiz yapabilme kapasitesi ve sınırı farklı olduğundan, bir doktora danışarak hangi egzersizlerin uygun olduğunu belirlemek önemlidir. Yürüyüş her parkinson hastası için uygun olabilir. Yavaş ve düzenli şekilde yapıldığında hem fiziksel hem psikolojik olarak kişiye olumlu geri dönüşleri olur. Yoga gibi denge sağlamak üzerine kurulu egzersizler de faydalı olabilir. Dans etmek müzikle birlikte kişinin kendini akışa bırakması da duygusal anlamda durumu iyileştirebilir. Yine de egzersiz hareketleri için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Parkinson hastası yatalak olur mu?

Parkinson hastalığının çok ileri evrelerinde bazı hastalar yatalak bazı hastalar tekerlekli sandalyeye mecbur kalabilirler.

Parkinson hastanın ömrünü kısaltır mı?

Parkinson kişinin yaşam kalitesine etki eden bir hastalıktır. Doğru tanı ve tedavi ile uzun süre boyunca hayatlarını sürdürebilirler.

Parkinson hastaları neleri yapamaz?

Parkinson ilerlediği zaman kişi yemek yeme, yazı yazma gibi temel hareketlerde kısıtlama yaşamaya başlar. Güç gerektiren işleri yapamaz.

Parkinson ilerlerse ne olur?

Parkinson ilerlerse kişi yürümede, konuşmada zorluk yaşayabilir ve günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz hale gelebilir.

Parkinson en çok kimlerde görülür?

Parkinson ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır. 60 yaş üzeri kişilerde, fazlalıkla erkek bireylerde ortaya çıkmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

vaskuler-demans-nedir
Vasküler Demans Nedir?

Vasküler demans, beyindeki kan damarlarının hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir dem…

Devamını Oku
vaskuler-demans
Vasküler Demans

Vasküler demans, beyindeki kan damarlarında tıkanıklık veya hasar nedeniyle ortaya çı…

Devamını Oku
kadinlar-ve-inme-belirtileri
Kadınlar ve İnme Belirtileri

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmaya göre, her beş kadından biri hayat…

Devamını Oku