Multıple Skleroz (MS) Hastalığına Bağlı Konuşma Bozukluğu

Multipl Skleroz (MS) Nedir?

Multipl Skleroz (MS),merkezi sinir sisteminin beyin, omurilik ve optik sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, mesajların (sinir uyarıları) beyne ve beyinden iletilme şeklini değiştirir ve bu da vücudun normal işleyişini bozar. Nörolojik bir hastalıktır. Vücudun işleyişini engellemektedir. Genç yetişkinlerde santral sinir sisteminin en sık görülen hastalığıdır.

MS semptomları (belirtileri), merkezi sinir sisteminin hangi bölümünün etkilendiğine ve ne dereceye kadar etkilendiğine bağlı olarak değişmektedir ve önceden öngörülemezdir. Bazı insanların çok fazla semptomu olurken bazılarının sempotomu az olmaktadır. Semptomlar kısa sürebilir ve etkilenen bölgelere ve mevcut inflamasyonun derecesine bağlı olarak sadece belirli bir dönemde ortaya çıkabilir. Dünya çapında bir milyondan fazla insanı etkilemektedir. Kadınlarda iki kat daha fazla görülmektedir. Semptomlardan biri konuşma güçlüğü ve ses bozukluğudur. Konuşma ve ses zorlukları, MS'li kişilerin yüzde 40 ila 50'sini etkiler.

MS Hastalığında Neden Konuşma Sorunları Olur?

Konuşma ve ses problemleri, etkilenen sinirlerin hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır Bu, ses tonunda ve kalitesinde değişiklikler olarak kendini göstermektedir. Multipl sklerozdaki konuşma bozuklukları, konuşmada kullanılan kaslardaki zayıflık veya koordinasyon eksikliğinden kaynaklanabilir. Konuşma problemleri ayrıca göğüs kaslarının zayıflığından, nefes almayı ve konuşacak nefes üretimini etkilemesinden de kaynaklanabilir.

MS'in neden olabileceği farklı konuşma problemleri vardır. Bunun nedeni, beynin farklı bölümlerinin etkilenmesinden kaynaklanmaktadır. En yaygın görüleni, dil ve dudak kaslarının zayıflaması sonucu konuşma organlarının eskisi kadar hassas veya hızlı hareket etmemesidir. Bu nedenle konuşma bulanık gelebilir. Bu dizartri olarak bilinir.

multiple-skleroz-ms-hastaligina-bagli-konusma-bozuklugu

Multipl-Skleroz

MS, nefes almayı ve konuşma hacmini kontrol eden diyaframı etkileyebilir. Bu nedenle konuşma çok sessiz olabilir veya konuşurken nefes tıkanabilir. Bu disfoni olarak bilinir.

MS, konuşma hareketlerinin koordine edilme şeklini etkileyebilir, bu nedenle konuşma durma, monoton ve kontrolsüz gelebilir. Bu ataksik konuşma olarak bilinir.

Konuşmak, iletişim kurmamızın ana yoludur, bu nedenle konuşma zorlaştığı zaman, bu durum üzücü, sinir bozucu ve yorucu olabilmektedir. Konuşma zorluklarının duygusal tarafının göz ardı edilmemesi önemlidir. Stres ve kaygı, konuşma zorluklarını daha da kötüleştirebilir. MS Hastalığı’nda konuşma problemini çözmenin ilk adımı bir dil-konuşma terapistine gitmektir. Dil ve konuşma terapisti, konuşma ve sesin hangi bölümlerinin etkilendiğini tespit etmek için MS hastasına özel test uygular ve kişiye özgü terapi planı uygular.

Konuşma güçlükleri ile baş etmek için problemin erken evresinde konuşma terapisine başlanarak etkili sonuçlar alınmaktadır.

MS Hastalığında Konuşmayı Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Dil- konuşma terapisti, konuşmada yer alan kasları güçlendirmek veya gevşetmek ve solunumu güçlendirmeye yardımcı egzersizlikler yapılmasını sağlamaktadır. Ek olarak; hızlı konuşmayı yavaşlatmak, kelimeler arasında tutarlı duraklama ve kelimeleri açık, doğru bir şekilde telaffuz edilmesi için teknikler uygulamaktadır. Konuşma terapisi, MS hastasının konuşma zorluğunu azaltmakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. 

Nörolojik konuşma bozuklukları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

down-sendromuna-bagli-konusma-bozukluklari
Down Sendromuna Bağlı Konuşma Bozuklukları

Down sendromu; kişinin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi üzerinde derin ve olumsu…

Devamını Oku
dizatri
Dizatri

Dizartri konuşma ve dil bozukluğudur. Dizartrinin birden farklı nedenleri vardır. Anc…

Devamını Oku