Kekemelik

Kekemelik Nedir?

Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. İstemsiz olarak konuşma akışındaki kesintiler meydana gelmektedir. Bir hecenin veya kelimenin ortasında aniden durması, yinelenen sesler, heceler veya kelimeler, tekrarlamalar, uzatmalar, geriye dönüşler, konuşmada ritim bozukluğu, tonlama ve vurgulamanın olmaması, aşırı hızlı veya yavaş olması gibi etkiler görülmektedir. Kekemelikte, kişi ne söyleyeceğini bilir, ancak seslerdeki istemsiz tekrar veya duraklamalar olabilmektedir. Kekemelik insanlarla iletişim kurmayı zorlaştırabilir. Bu, okul, iş ve ilişkilerde sorunlara neden olabilir. Psikolojik stresin yoğun olduğu durumlarda artmaktadır.

Kim Kekemelik Riski Altındadır?

Küçük çocukların kekeme olma olasılığı daha yüksektir. Kekemelik çoğunlukla konuşma gelişiminin ilk basamakları olan 2-6 yaş arasında başlamaktadır. Yaş ilerledikçe kekemeliğin olma riski düşmektedir.

Kekeleyen çocukların yaklaşık %75’i okul öncesi dönemde kendiliğinden iyileşir. Geri kalanı için kekemelik hayatları boyunca devam eden kronik bir sorun olabilmektedir. Kekemeliğin psikolojik kökenli olmadığı bilimsel araştırmalar ile ispatlanmıştır. Kekemelik erkeklerde, kızlara oranla 4 daha fazla görülmektedir. Kekemeliğin iyileşme oranına baktığımızda, cinsiyetler arasında farklılıklar mevcuttur. Kızlarda iyileşme, erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir.

Kekemelik tüm kültürlerde görülmektedir ve dünya nüfusunun %1’inde görülen bir konuşma bozukluğudur.

Kekemelik tedavisinin başarılı olması için kekemeliğin ilk başladığı dönemde bir dil ve konuşma terapisti ile görüşülmesi ve terapiye başlanması önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

huntington-hastaligina-bagli-konusma-bozuklugu
Huntington Hastalığına Bağlı Konuşma Bozukluğu

Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle görülen ka…

Devamını Oku
apraksi-dizatri
Apraksi Nedir?

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
serebral-palsi-hastaliginda-dil-ve-konusma-bozukluklari
Serebral Palsi Hastalığında Dil Ve Konuşma Bozuklukları

Serebral Palsi (SP), doğum öncesi bir aşamada, doğum sırasında veya doğumdan kısa bir…

Devamını Oku