İşitme Kaybı
İşitme kaybı olan kişinin iletişim kurması duyma gücüne bağlıdır. İşitme kaybı, kulak enfeksiyonu gibi bir rahatsızlık nedeniyle geçici olabilir, bir hastalık, yaralanma ya da ileri yaş durumuyla beraber kalıcı hale gelebilir. İşitme kaybı genellikle şiddet derecesi, baskınlık, ve tip açısından kategorize edilir. İşitme kaybının şiddeti hafif durumdan ağıra kadar değişim gösterebilir. Tek taraflı/unilateral olarak tek kulağı veya çift taraflı/bilateral olarak her iki kulağı da etkileyebilir. Sonuç olarak, işitme kaybı iletim, sensörinöral ya da mikst tip/karma gibi sınıflandırılır.
İletim tipi işitme kaybı, dış veya orta kulağa alınan hasardan kaynaklanır. Bu tür işitme kaybı yaşayan kişiler genellikle seslerin çok alçak olduğunu söylerler.
Sensörinöral işitme kaybında, iç kulak veya işitme siniri ile ilgili problemler vardır. Bu tür hasarların kişinin konuşma seslerini ayırt etme ve anlama yeteneğini etkilemektedir. Kişi, sesleri sadece duyar, ancak ayırt etmekte zorlanır. Yaşlı insanların iyi duyduklarını, ancak başkalarının söylediklerini anlamakta zorlandıklarını ifade etmeleri normaldir.
Mikst/karma tip işitme kaybı, adından da anlaşılacağı gibi; hem iletim, hem de sensörinöral kaybın kombinasyonudur.
Vertigo hakkında detaylı bilgi için tıklayın