Huntington Hastalığına Bağlı Konuşma Bozukluğu

Huntington Hastalığı Nedir?

Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle görülen kalıtsal bir durumdur. Huntington hastalığı; bireyin hareketinin, hafıza, biliş ve davranışlarını etkiler. Huntington hastalığının en belirgin özelliklerinden biri, vücudun kontrol edilemeyen sarsıntılı hareketleridir. Bu durum, konuşma için gerekli kasların etkili bir şekilde kontrol edilmesine engel olduğu için, bireyin konuşmasını etkilemektedir. İlerleyici bir hastalıktır. Kişi yapabildiği becerileri zamanla yapamaz hale gelmektedir.

Huntington Hastalığı Neden olur?

Huntington hastalığı genetiktir. Yani hastalığın güçlü bir aile öyküsü vardır. Anormal bir genin kalıtımından kaynaklanır. Bu anormal gen, beynin motor hareketten sorumlu kısmının ölmesine neden olur. Hastalığın anne babadan çocuğa geçme ihtimali yüzde 50 oranında diyebiliriz.

Huntington Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Huntington hastalığı, nörolog tarafından yapılacak tomografi, MR ve birtakım testler sonrasında teşhis edilir. Huntington hastalığının genetik nedenli olabileceği bilindiği için hastanın aile geçmişine bakılır. Muayene sırasında hastanın istemsiz hareketler, kasılma gibi Huntington Hastalığı belirtileri taşıyıp taşımadığına bakılır.

Dil ve Konuşma Terapisti Neler Yapar?

Dil ve konuşma terapisti, Huntington Hastalığı’nı yaşayan kişinin kendine özgü konuşma problemlerini belirler. Hastanın konuşma ile ilgili hedeflerini belirlemek için konuşma değerlendirmesi yapar ve çıkan sonuçlara göre kişiye özgü terapi programı düzenler.

Yapılan çalışmalar; bilişsel ve davranışsaldır. Dikkat ve dinleme sorunları, iletişim sorunları, ses ve konuşma sorunları ile ilgili çalışmalar yapılır. Dil ve konuşma terapi programları, kişinin dil ve biliş ihtiyaçlarına dayanır. Bireysel terapi, grup terapisi veya çevrimiçi terapi içerebilir. Uygulanan terapi programları kanıta dayalı uygulamalardır. Terapi programları sayesinde hastanın konuşma gelişimin artması ile özgüven ve bağımsızlık becerileri de artmaktadır.

Genel olarak; dil ve konuşma terapisi değerlendirme, raporlar, incelemeler, terapi programları, destek grupları, öneriler, eğitim ve öğretimi içermektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

parkinson-hastaligina-bagli-konusma-bozuklugu
Parkinson Hastalığına Bağlı Konuşma Bozukluğu

Parkinson hastalığı bazal gangliyon devresinin işlevini etkileyen beyin sapının orta …

Devamını Oku
demans-a-bagli-konusma-bozuklugu
Demans’a Bağlı Konuşma Bozukluğu

Halk arasına bunama olarak bilinen demans hastalığı hafıza ve düşünme becerilerini ci…

Devamını Oku
zihin-engeline-bagli-konusma-bozukluklari
Zihin Engeline Bağlı Konuşma Bozuklukları

İletişim, yaşam kalitesinin önemli bir yönüdür ve konuşma, insan iletişiminin birinci…

Devamını Oku