Dil Ve Biliş Bozuklukları

İnsan yaşamında dil ve biliş sorunlarının ön plana çıktığı yaş dönemleri vardır. Bu dönemler içinde fiziksel yaşlanmayla birlikte beynin de yaşlanması doğaldır. Hücre ölümleri, metabolik değişiklikler, beyne giden oksijen miktarında azalma, hücreler arasındaki iletişim değişiklikleri yaşlılık döneminde beklenen sonuçlardır. Bu tür biyolojik değişikliklerin yaşlanmanın beyin işlevlerine etkisini görmek açısından araştırmalar devam etmektedir.

Beyin hasarına bağlı olarak beyin işlevlerinin etkilenmesi ise beklenmeyen ve çocukluktan yaşlılığa kadar her yaş grubunda rastlanabilecek olaylardır. Orta yaşlılık dönemlerinde gerçekleşen ani kazalar dilsel ve bilişsel bozukluklarla sonuçlanabilir. Beşiğinden düşen bebeğin, çocuk parkında salıncaktan düşen çocuğun, bisiklet veya motoru ile kaza geçiren ergenin, kurşun yarası veya bıçaklanmaya maruz kalan bireyin, sofbenden zehirlenen bireylerin veya çoğu hastalıktan muzdarip kişilerin ne tür dil-konuşma ve bilişsel sorunlarla karşı karşıya kalacağı önceden bilinemez.

Bilinen gerçek ise, beyin hasarlarına bağlı olarak beyin işlevlerinin az ya da çok mutlaka etkileneceğidir. Her türlü hastalık, sendrom veya olayın en önemli etkileri, ne yazık ki öncelikle dil ve bellek işlevleri üzerinde hissedilmektedir. Dolayısıyla serebrovasküler olaylar sonucu ortaya çıkan inme ve sonucunda gelişebilen afazi, sağ beyin hasarları, travmatik beyin hasarları belleğimizi, yürütücü işlevlerimizi, duyu ve algılarımızı, dikkatimizi, düşünme ve organizasyonumuzu ve benzeri bilişsel yetilerimizi etkileyecektir. Örneğin, kafa travmalarına bağlı olarak ortaya çıkan fokal, multifokal veya yaygın beyin hasarları yaşamış kişilerde yeni bilgiyi öğrenme güçlüğü, gecikmiş hatırlama, zayıflamış dikkat, zayıf organizasyon becerileri en sık karşılaşılan sorunlardır. Yargılama ve bellek yetersizlikleri, bakteriyal menenjit ve AIDS gibi kronik merkezi santral işlem fonksiyonlarında ortaya çıkan ilk bilişsel bozulmalardır.

Demans ve Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, Huntingon hastalığı gibi dejeneratif hastalıklarda gözlenen sözel ve görsel bellek etkilenmeleri, soyut işlemleme ve kavram oluşturmada yetersizlik en sık rastlanan bilişsel bozukluklardır. Bazı kalp- damar hastalıkları, zehirlenmelere bağlı hipoksemi, kronik akciğer rahatsızlıkları, anemi/kansızlık, kronik böbrek yetmezliği, siroz gibi kronik karaciğer hastalıkları, hipo ve hipertiroidizm, diyabet gibi hastalıklarda da bireyler bilişsel ve zihinsel etkilenmelere maruz kalabilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

alzheimer
Alzheimer

Alzheimer, beyinde bazı hasarlara neden olan ve geri döndürülemeyen bir hastalıktır. …

Devamını Oku
afazi-dostu-iletisim-icin-ipuclari
Afazi Dostu İletişim İçin İpuçları

Afazili hastalar ve hasta yakınlarının en iyi şekilde iletişim kurmalarına yardımcı o…

Devamını Oku
demans-hastaligi-nedir
Demans Hastalığı Nedir?

Demans hastalığı beyin fonksiyonlarının kaybolmasına neden olabilen yaygın bir rahats…

Devamını Oku